De weg naar financiële vrijheid

Wat is financiële vrijheid?

Financiële vrijheid is de mooiste en meest waardevolle vorm van vrijheid die er bestaat. Financieel vrij zijn betekent dat jij niet afhankelijk bent van een ander (je baan of opdrachtgevers) om je levensonderhoud te betalen, maar dat jij passief inkomen genereert om dit te kunnen betalen. Je kunt zelf bepalen wat je doet, zonder je zorgen te hoeven maken of de huur wel betaald kan worden deze maand. Werken wordt een keuze, in plaats van dat je het doet om rond te komen. Het is te vergelijken met een vervroegd pensioen.

Wat is jouw vrijheidsgetal?

Om financieel vrij te worden moet je weten wat jouw vrijheidsgetal is. Dit kun je berekenen door al je vaste lasten en je kosten voor levensonderhoud (zoals boodschappen, kapper, enz.) bij elkaar op te tellen. Het bedrag dat hier uitkomt is jouw vrijheidsgetal.

In onderstaande berekening laat ik je zien hoe je dit doet. Let op: deze cijfers zijn fictief om je een beeld te geven hoe deze berekening werkt.

Huur €900
Verzekeringen €250
Belastingen €100
Gas/water/licht €75
Huisdieren €100
Boodschappen €500
Auto/benzine €250
Overige abo’s €20

Voor deze persoon geldt dat het vrijheidsgetal €2195 is. Als dat bedrag aan passief inkomen kan worden behaald is deze persoon financieel vrij.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is een inkomen waarvoor jij niet meer hoeft te werken. Vaak vergt dit van tevoren veel werk en moet je veel opofferen om het te bereiken, maar het is het helemaal waard. Althans, dat zeggen de mensen die het gelukt is om dit voor elkaar te krijgen.

Er zijn verschillende manieren om passief inkomen te ontvangen. Dit kan door middel van het schrijven van een boek, een online cursus te maken of door investeren in aandelen waar je dividend over ontvangt. Zelf ben ik net begonnen met het beleggen in cryptovaluta, waar je door middel van staking (een soort dividend) passief inkomen kunt ontvangen. Mijn doel is om tijdens de huidige markt zoveel mogelijk winst te maken op mijn portfolio zoals deze nu is, zodat ik daarna door middel van staking extra inkomen kan genereren en mijn portfolio kan laten groeien. Als de volgende “cycle” weer begint, kan ik meer investeren in goede projecten, zodat ik weer extra winst kan maken.

Op dit moment ben ik net begonnen met mijn weg naar financiële vrijheid. Wat voor weg het gaat worden weet ik nog niet. Waarschijnlijk kom ik veel hobbels tegen (geloof me, ik heb er al een paar gevoeld), maar elke hobbel is een nieuw leermoment. Vanaf nu zal ik je regelmatig op de hoogte houden over hoe het gaat en uitleg geven over de cryptomarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *