Gefeliciteerd: je bent nu de trotse eigenaar van een nieuwe kat! Waarschijnlijk heb je je kat al ver voor dit moment een naam gegeven, heb je al voedsel ingeslagen voor het komende halfjaar en staat je huis vol met mandjes en krabpalen. Lekker bezig! Maar heb je er wel eens aan gedacht hoe je je kat introduceert in zijn of haar nieuwe omgeving? Verhuizen is voor katten heel stressvol. De informatie op deze pagina kan jou en je kat helpen om met zo weinig mogelijk stress te wennen aan het nieuwe huis.

Ook vind je op deze pagina een plan om een nieuwe kat te introduceren als er al een kat aanwezig is. Scroll hiervoor iets verder naar beneden.

Introductie in het nieuwe huis (Eerste kat)

Base Camp!

Als het even kan is het handig om, voordat je je nieuwe kat op gaat halen, een kamer in je huis in te richten als tijdelijke verblijfplaats. Ik raad je namelijk aan om je kat niet meteen los te laten in zijn of haar nieuwe huisje. Dit kan namelijk heel overweldigend zijn voor zo’n klein beestje. Kies een kamer waar je kat veel mag komen, want deze ruimte wordt vanaf nu Kitty Base Camp: de plek waar je kat zich terug kan trekken wanneer het onveilig of alles te veel dreigt te worden. Neem een ruimte waar de kattenbak, het voerbakje en het waterbakje allemaal minimaal anderhalf tot twee meter uit elkaar kunnen staan. Leg hier ook een mandje neer op een verhoging (een tafel of een kast) en zorg dat je kat hier makkelijk naartoe kan. Zo, je hebt Base Camp ingericht en je bent klaar om je kat op te halen.

Aankomst thuis

Als je met je kat thuiskomt zet je hem met het reismandje in de kattenkamer met het deurtje open (van het reismandje, niet van de kamer zelf natuurlijk!). Op deze manier kan je kat zelf bepalen wanneer het tijd is om de kamer te gaan verkennen en op zoek te gaan naar eten of een lekker slaapplekje. Ga af en toe eens rustig kijken hoe het gaat en geef hem aandacht als hij op je af komt. Zo bouw je aan een goede band met je nieuwe huisgenootje.

De rest van het huis

Als je nieuwe kat volledig ontspannen is en zijn geur goed af heeft kunnen zetten aan alles in zijn Base Camp, kan de ontdekkingsreis beginnen: zet de deur open en laat je kat zelf het tempo bepalen van de reis. Jij kunt ondertussen gewoon doen wat je normaal ook doet: je kat moet hier immers toch aan wennen, dus doe niks anders dan anders.

Dit is de meest ideale manier om je kat te introduceren in een nieuwe omgeving. Natuurlijk zijn er katten die zich prima redden als ze meteen vrij worden gelaten in huis. Sommigen lopen zelfverzekerd rond. Anderen verstoppen zich even onder een bank of een stoel en komen later wel tevoorschijn.

Dit laatste voorbeeld is wel een lastige. Het verstoppen onder een stoel of bank heeft hetzelfde effect als de eigen kamer: het is een veilige plek. Het grote nadeel hieraan is dat er geen voer-, water- of kattenbak staat. Daarnaast is de kans heel groot dat je kat zich altijd daar gaat verstoppen, in plaats van een lekker plekje in een aparte ruimte. Om deze reden is het aan te raden om dit stappenplan te volgen en je kat een veilig Base Camp te geven.

Introductie van een extra kat in huis

Hoewel ik je adviseer om geen extra kat te nemen als je al een tijdje een andere kat in huis hebt, geef ik je bij deze een uitgebreide handleiding om de introductie zo goed mogelijk te laten verlopen. Je kunt dit stappenplan ook volgen als je katten ineens ruzie hebben gekregen en je ze weer opnieuw aan elkaar wil laten wennen.

WAARSCHUWING: Zet de nieuwe kat nooit direct bij een andere kat in huis! Katten zijn erg gehecht aan hun territorium en gaan tot het uiterste om dit te verdedigen.

De voorbereiding

Allereerst ga je het huis in twee helften verdelen: de ene helft is voor de kat (of katten) die je al in huis hebt. De andere helft is voor de nieuwe aanwinst. Zorg ervoor dat de katten elkaar op geen enkele manier kunnen zien, totdat je dat in dit stappenplan leest. Anders kun je namelijk weer opnieuw beginnen of, in het ergste geval, heeft het plan helemaal geen zin meer.

Ook in dit stappenplan gaan we een ruimte inrichten voor de nieuwe kat: het Kitty Base Camp. Dit is een aparte kamer waar de nieuwe kat de eerste dag(en) zal doorbrengen, zodat hij (of zij, maar voor het gemak zeg ik hij) rustig kan wennen aan de geur van het huis. Dit is ook de plek waar je kat zich terug kan trekken wanneer het onveilig of alles te veel dreigt te worden. Bij voorkeur neem je een kamer die nog niet geclaimd is door een andere kat.

Neem een ruimte waar de kattenbak, het voerbakje en het waterbakje allemaal minimaal anderhalf tot twee meter uit elkaar kunnen staan. Leg hier ook een mandje neer op een verhoging (een tafel of een kast) en zorg dat je kat hier makkelijk naartoe kan. Zo, je hebt Base Camp ingericht en je bent klaar om je kat op te halen.

Aankomst thuis

Als je met je kat thuiskomt zet je hem met het reismandje in de kattenkamer met het deurtje open (van het reismandje, niet van de kamer zelf natuurlijk!). Op deze manier kan je kat zelf bepalen wanneer het tijd is om de kamer te gaan verkennen en op zoek te gaan naar eten of een lekker slaapplekje. Ga af en toe eens rustig kijken hoe het gaat en geef hem aandacht als hij op je af komt. Zo bouw je aan een goede band met je nieuwe huisgenootje.

De eerste stapjes in het nieuwe huis

Zit je kat in een aparte ruimte, maar zijn de andere katten aan de andere kant van de deur? Ga dan door naar de volgende stap en zet de deur nog niet open.

Als je nieuwe kat volledig ontspannen is en zijn geur goed af heeft kunnen zetten aan alles in zijn Base Camp, kan de ontdekkingsreis beginnen: zet de deur open en laat je kat zijn helft van het koninkrijk ontdekken en zorg ervoor dat hij de andere katten niet kan zien en vice versa.

Laat je kat rustig alle mogelijke plekjes ontdekken en geef hem alle tijd die hij nodig heeft. Wissel tijdens deze periode zo nu en dan de mandjes, dekens en andere slaapplekjes met de andere katten, zodat de geuren van alle katten vermengd raken met elkaar. Ook kun je een sok pakken en je katten allemaal om en om kopjes aan die sok laten geven. Ook dit is een manier om alle katten aan de verschillende geuren te laten wennen.

Het belangrijkste bij deze stap is: neem de tijd en ga niks forceren! Sommige katten zijn na een paar dagen al klaar voor de volgende stap, anderen doen daar langer over.

Eten bij de deur

De beste en makkelijkste manier om een positieve associatie tussen katten te creëren is door middel van voedsel. Wanneer je nieuwe kat alle mogelijke plekjes ontdekt heeft en zelfverzekerd door het huis loopt is het tijd voor de volgende stap.

Zet bij de deur die het huis in tweeën deelt aan allebei de kanten een bakje met voer. Zorg ervoor dat er tussen de voerbakjes en de deur ongeveer één katlengte afstand zit. Als een kat niet wil eten, vergroot je de afstand; ze kunnen elkaar namelijk niet zien, maar ze ruiken elkaar aan de andere kant van de deur. Herhaal dit één of meerdere dagen.

Wanneer beide katten met de kont op de grond zitten te eten (dit geeft aan dat ze ontspannen zijn tijdens het eten) kun je de deur voorzichtig op een kiertje zetten, zodat de katten elkaar kunnen zien, maar niet kunnen aanraken, terwijl ze aan het eten zijn. Het beste kun je voor de zekerheid een deurstopper onder de deur schuiven, zodat de katten de deur echt niet open kunnen krijgen. Mocht dit te veel stress opleveren (grommen, zwiepende staarten of blazen), doe dan de deur weer dicht en probeer het na een dag nog een keer, totdat alle katten volledig ontspannen zijn.

Als de katten ontspannen zijn terwijl de deur op een kier staat, kun je de deur een paar dagen op een kier laten staan. Zo kunnen ze wennen aan het zien van andere katten in huis.

De wisseltruc

Voordat we overgaan tot de grote samensmelting gaan we de grote wisseltruc doen! Voor deze wisseltruc heb je minimaal twee slaapkamers (waaronder Base Camp) en een afgesloten woonkamer nodig. Heb je dit niet, dan kun je deze stap overslaan, maar de kans dat het proces slaagt is iets kleiner.

Allereerst zorg je dat je de nieuwe kat terug gaat naar zijn Base Camp. Doe daarvan vervolgens de deur dicht, zodat je kat niet kan ontsnappen. Vervolgens lok je je andere kat(ten) naar de andere slaapkamer. Ook daarvan doe je nu de deur dicht.

De volgende stap is om de nieuwe kat de mogelijkheid te geven om de andere helft van het huis te ontdekken. Doe de deur die het huis in tweeën deelt weer op een kier en zet hem vast met een deurstopper, zodat de katten elkaar niet kunnen aanraken, maar wel kunnen zien en ruiken. Vervolgens laat je de katten een paar dagen hun gang gaan, zodat alle geuren goed worden gemengd. Geef ondertussen het voer zo vaak mogelijk dicht bij de deur.

Wat is het nut van deze wisseltruc? De wereld van de kat bestaat voor het grootste gedeelte uit geuren. In de helft van het huis waar je nieuwe kat nog niet geweest is, is voornamelijk de geur van de andere kat(ten) aanwezig. Deze worden nu vermengd met de geur van je nieuwe kat. Hetzelfde geldt voor de andere kat(ten). Die zijn nog niet in de andere helft van de woning geweest sinds de komst van je nieuwe aanwinst. Ook die geuren gaan nu met elkaar mengen.

De samensmelting

Goed, we zijn nu een paar dagen (misschien wel weken) verder en alle katten zijn inmiddels gewend geraakt aan de nieuwe omgeving en het zien van elkaar. Het is tijd voor de samensmelting!

Pak een groot kussen (het wordt zo duidelijk waarom) en zet de voerbakjes weer neer. Als alle katten aan het eten zijn doe je voorzichtig de deur open, zodat ze elkaar niet alleen kunnen zien, maar eventueel ook naar elkaar toe kunnen lopen. In het ideale geval eten ze eerst rustig hun eten op, om vervolgens naar elkaar toe te lopen en elkaar voorzichtig te ontdekken.

Je ontkomt er niet aan dat ze naar elkaar gaan blazen of grommen; er is een indringer en dat blijft zo. Het belangrijkste is dat ze elkaar niet in de haren vliegen. Vallen ze elkaar aan? Gebruik dan het grote kussen (jaja, daar is ie dan!) om tussen de katten te komen en zet de deur dan weer op een kier. Blijven ze grommen en blazen? Doe dan de deur helemaal dicht. Laat katten het nooit onderling uitvechten!

Gaan ze niet met elkaar in gevecht, maar zoeken ze ieder een eigen plekje? Dan heeft het stappenplan gewerkt! Hou in je achterhoofd dat de kans dat je katten dikke vriendjes worden zo goed als nihil is en dat ze soms kunnen blazen of grommen als ze elkaar tegenkomen. Na een tijdje hebben ze onderlinge afspraken gemaakt wie op welk moment van de dag op welke plek ligt.

Het blijft lastig

Katten zijn van nature solitaire jagers. Dit betekent dat ze hun eigen territorium hebben en dat ze graag alleen zijn, mits ze genoeg te doen hebben. Veel eigenaren maken de fout om te denken dat hun kat zich verveelt en een vriendje nodig heeft. Als je het gevoel hebt dat je kat zich verveelt is het vaak veel beter om meer met je kat te spelen, of om je kat meer te doen te geven als je de hele dag weg bent. Daarbij is het handig om meerdere voermomenten per dag in te stellen. Op deze manier ontwikkel je een nog betere band met je kat en blijft hij gelukkig.

Afsluitende tips

Deze tips zijn voornamelijk bestemd voor de mensen die meerdere katten in huis hebben. Sommige tips zijn ook toe te passen bij een huishouden met slechts één kat.

  1. Zorg voor voldoende plekken waar alle katten kunnen eten, drinken en hun behoeften kunnen doen. De basisregel voor al deze bakken is: één voer-, water- en kattenbak per kat, plus één extra van alles. Heb je drie katten? Dan heb je vier voerbakjes, vier waterbakjes en vier kattenbakken nodig en verspreid alle bakken door het huis.
  2. Voer je katten niet op dezelfde plek, maar minimaal een paar meter uit elkaar. Bij voorkeur voer je elke kat in een aparte ruimte. Nogmaals: katten jagen en eten graag alleen. Zet ze dan ook niet naast elkaar.
  3. De regel één per kat plus één extra geldt eigenlijk ook voor de ruimtes in je huis. Heb je maar één slaapkamer, maar wil je graag drie katten? Denk daar dan nog een keer over na.

Leave a Reply

Your email address will not be published.