In het Verenigd Koninkrijk is onderzoek gedaan naar eigenaren en gedragsproblemen bij hun katten. Uit dat onderzoek is gebleken dat ruim 62 procent van de eigenaren een of meerdere gedragingen van hun kat zouden willen veranderen. In Nederland zijn naar schatting 2,6 miljoen katten die als gezelschapsdier worden gehouden. In veel gevallen zijn er meerdere katten in huis aanwezig, dus laten we er vanuit gaan dat er ongeveer 750.000 huishoudens met katten zijn. Als we de cijfers vanuit Groot Brittannië doortrekken naar Nederland zou dat betekenen dat er ongeveer een half miljoen huishoudens zijn waarvan de eigenaar graag het gedrag van een van de katten wil aanpakken. Dit betekent dat er veel mensen zijn die problemen ervaren met het gedrag van hun kat.

Maar wat zijn gedragsproblemen? Waardoor ontstaan ze en wat kun je doen om ze te verhelpen, of beter nog: te voorkomen? Ik ga de meest voorkomende gedragsproblemen met je doornemen.

Agressie

Het eerste probleem is agressie. Katten kunnen agressief zijn om meerdere redenen. Een voorbeeld hiervan is spelagressie: deze vorm van agressie is vaak gericht op de eigenaar en ontstaat in veel gevallen doordat er niet of op een verkeerde manier wordt gespeeld met de kat. Ik zie heel vaak dat er op jonge leeftijd met de handen wordt gespeeld. Dit lijkt leuk wanneer je een kitten hebt, maar het wordt al snel minder grappig als je kat volwassen is. De tanden van de kat zijn gemaakt om te doden en kunnen veel schade aanrichten. Mijn allereerste tip: speel nooit met je handen, maar zorg voor afstand tussen jou en je kat. Dit kan heel mooi door middel van een hengel met een muisje of veren waarmee je de jacht nabootst.

Een andere vorm van agressie die vaak voorkomt is Aai-Agressie. Wij mensen hebben de drang om onze huisdieren de hele dag door te aaien. Voor een kat is dit volstrekt onnatuurlijk. Vooral als jouw kat in de eerste zeven weken na de geboorte weinig contact heeft gehad met mensen is aaien vaak een onmogelijke opgave. Wanneer je je kat toch langere tijd achter elkaar aanhaalt, kan het zijn dat je wat subtiele signalen ziet waarmee de kat wil laten zien dat hij het toch niet helemaal fijn vindt. Het kan zijn dat je kat gewoon wegloopt, een keer schudt met de rug, maar in de meeste gevallen zie je dat de staart heen en weer begint te zwiepen. Als je dit ziet kun je beter stoppen met aaien, anders kan het zijn dat je een setje klauwen of tanden in je hand hebt staan.

Er zijn nog veel en veel meer vormen van agressie. Mocht je hier meer over willen leren, vraag dan een cursus aan huis aan.

Onzindelijkheid

Het tweede probleem dat vaak bij mij als gedragstherapeut terecht komt is Onzindelijkheid. Dit is een van de problemen waarbij ik als eis stel dat de urine van de kat na is gekeken door de dierenarts, zodat alle medische oorzaken uitgesloten zijn. Anders heeft gedragstherapie namelijk geen enkele zin.

Als er geen medische oorzaak is, kijk ik naar de omgeving van de kat: waar staat de kattenbak; staat deze naast een voerbakje of niet? Katten verkiezen dan vaak het eten boven het doen van hun behoefte op die plek. Waarom? Simpel: om te overleven. Een andere reden kan zijn dat de bak te vies is, of dat deze op een plek staat waar het veel te druk is. Ook kan het zijn dat de bak te klein is of dat er een kap op zit. Ook dit is voor katten totaal niet prettig.

Je hoort het al: vaak is de kattenbak de boosdoener, maar soms ook niet. In huishoudens met meerdere katten kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de ene kat de doorgang naar de kattenbak blokkeert voor de andere kat. En ja, je kat moet toch ergens zijn behoefte doen…

Voor meer informatie over kattenbakken en onzindelijkheid: luister even naar podkat nummer vier!

Sproeien

Sproeien en Onzindelijkheid vaak in één adem genoemd, maar het is toch wel degelijk wat anders. Onzindelijkheid is het legen van de blaas, waarbij sproeien gebruikt wordt om territorium af te zetten. Op deze manier laat je kat aan andere katten in de buurt weten: dit is van mij. In een harmonieus huishouden doen katten dit door kopjes te geven aan de dingen die ze tegenkomen. Als er veel katten in de buurt zijn kan het wel eens gebeuren dat je bij de deuren of ramen wat sproeiplekken tegenkomt. Dit is absoluut niet grappig, want laten we eerlijk zijn: die lucht is niet te harden! Als dit bij jou gebeurt: ga dan met je buren in gesprek om te kijken hoe je samen kunt voorkomen dat de katten in elkaars tuin of territorium komen.

Destructief Gedrag

Iets anders wat mij vaak gevraagd wordt is: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat mijn meubels en behang heel laat? Het antwoord is simpel: geef je kat goede alternatieven om aan te krabben, zoals een goede krabpaal of krabplanken aan de muur. Je wil niet weten hoe vaak ik bij mensen thuis kom die zeggen: ja ik heb een krabpaal. Vervolgens zie ik ergens verstopt in een hoekje een ienieminie krabpaaltje staan. Leuk geprobeerd, maar dat telt niet. Een kat moet zich helemaal uit kunnen rekken aan de krabpaal en je moet hem echt op een plek zetten waar je kat vaak langs komt, zoals bij de bank of je favoriete fauteuil. Dit is de beste manier om je meubels te redden.

Angst

Het laatste probleem is het lastigste om te behandelen, aangezien er heel veel verschillende redenen kunnen zijn waardoor dit gedrag kan ontstaan. Ik heb het hier over angst. Soms is een kat bang voor iets door een traumatische ervaring, een andere kat is nooit gewend geraakt aan de stofzuiger of aan kinderen, dus vlucht hij meteen weg onder de bank. In het ergste geval raakt je kat zodanig in paniek dat hij je aanvalt om zichzelf te beschermen.

Hoe zorg je er dan voor dat je kat minder bang wordt? Nou, dat is niet zo makkelijk. Je kunt het niet zo 1 2 3 oplossen. De enige tip die ik je op afstand kan geven bij een angstige kat is: niet straffen! Dit helpt niet. Het kan zelfs averechts werken, waardoor je relatie met je kat totaal naar de knoppen gaat. Heb je een bange kat en wil je hem helpen? Geloof me, dat wil je: leven in angst is heel slecht voor je kat, omdat hij constant enorm gestrest is. Bel me, of stuur een mailtje via mijn contactpagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.