Ik heb niet veel beters te doen dan het beginnen met de PodKat. Dat komt doordat ik op dit moment veel thuis ben om een van mijn katten te verzorgen. Ze mag namelijk niet zelf eten, omdat zij haar kaak gebroken heeft, zowel onder als boven. We moeten haar tussen 8 uur ‘s ochtends en 8 uur ‘s avonds elke vier uur voeden via een slangetje in de hals. Het is even heftig, maar ik doe het met alle liefde!

Vorige week maandag is ze met mij of met mijn vriendin naar buiten geglipt. We kwamen er ‘s avonds achter dat ze weg was; Normaal gesproken zit ze altijd op zolder en komt ze rond half tien naar beneden om te eten. Deze keer gebeurde dat niet, dus we wisten meteen dat er iets niet in orde was.

We hebben natuurlijk eerst het hele huis binnenstebuiten gekeerd: katten willen nog wel eens onmogelijke plekjes opzoeken waar ze niet meer weg kunnen komen, maar ze was nergens. Vervolgens hebben we die nacht tot een uur of één naar haar gezocht. Urenlang hebben we haar naam geroepen en met voer en snoepjes geschud, maar we kregen geen reactie. Ik heb diezelfde nacht nog tot vier uur in de woonkamer gezeten met de deuren open in de hoop dat ze zelf naar binnen zou komen lopen, maar dat deed ze niet. Ik kreeg wel bezoek van een van de katten van de buren. Opzich heel gezellig, maar niet waar ik op hoopte toen ik voetstapjes hoorde in de hal.

De volgende dagen hebben mijn vriendin en ik de hele omgeving afgezocht. We wonen aan de rand van Oldenzaal, dus we hebben veel bomen, struiken en weilanden waar een kat zich goed kan verstoppen. Ondertussen hadden we in de hele buurt posters opgehangen en flyers in de brievenbus gedaan bij elk huis in een straal van zo’n 150 meter.

Woensdagavond om 6 uur kreeg ik een telefoontje van iemand die ik eerder al had gesproken. Haar hond werd altijd wild van katten en was bij de tuin bij ons aan de overkant helemaal door het lint gegaan. Ik was net van plan om weer langs alle bosjes, bomen en andere plekken te gaan toen ze me belde en ik besloot om eens wat beter te kijken in de tuin van de overburen. Ik maakte wat geluidjes die ik altijd maak en ik wou net naar de volgende tuin gaan toen ik een heel zielig miauwtje uit de tuin hoorde komen.

Daar kwam ze uit de hortensia gestapt. Ik was door de dolle heen en probeerde haar rustig te benaderen: je wil namelijk niet dat ze van jou schrikt en dat ze vervolgens ergens anders naartoe vlucht. Ik kon meteen zien dat er iets niet goed was: ze kwijlde namelijk enorm en haar tong hing helemaal uit haar mond. Ze stonk ook enorm: waarschijnlijk heeft ze dagenlang in haar eigen uitwerpselen gezeten, omdat ze zich niet durfde te bewegen van de angst en de pijn. Ik pakte haar op, nam haar mee naar huis, zette haar in haar reismandje en ben meteen naar de dierenarts gegaan die meteen zag dat haar kaakje gebroken was.

Wat er precies gebeurd is zullen we waarschijnlijk nooit achter komen. Waarschijnlijk is ze aangereden, maar het belangrijkste is dat ze thuis is en dat ze weer helemaal beter gaat worden.

Het gebeurt vaker dat een binnenkat naar buiten glipt en zich vervolgens ergens verstopt als hij of zij erachter komt dat de deur waar ze net nog door naar buiten zijn gekomen ineens dicht is. Daarom geef ik je een paar tips voor als jouw binnenkat ontsnapt en je een zoekactie moet beginnen.

Tip 1: Laat de deur/een raam op een kiertje en zet zijn/haar spullen daar bij

Dit zorgt er namelijk voor dat je kat zijn huis terug kan vinden. Het is vooral handig om een gedragen kledingstuk met jouw geur en een kattenbak bij de deur te zetten. De wereld van de kat draait bijna volledig om geur. Ze kunnen enorm goed ruiken. Zorg er daarom voor dat de neus van je kat je huis kan vinden.

Tip 2: Zoek het dichtbij

Als je je kat binnenhoudt, is de buitenwereld onbekend terrein. Hier houden katten niet van. Katten die wel buiten komen breiden stapje voor stapje hun leefgebied uit, zodat ze overal hun geur af kunnen zetten en altijd de weg naar huis kunnen vinden. Als jouw binnenkat ontsnapt is de kans heel groot dat hij, net als mijn kat, heel dichtbij is. Bel daarom aan bij je buren of je even bij hun in de tuin mag kijken. Laat je niet afwimpelen als mensen zeggen: Hij zit hier niet, anders had ik hem wel gezien. Een kat die bang is en in overlevingsmodus is beland kan zich heel goed verstoppen.

Tip 3: Zoek als het rustig is

Het heeft geen zin om je bange kat te gaan zoeken wanneer er kinderen op straat spelen, of wanneer er elke 5 seconden een auto door de straat raast. Ga vroeg in de ochtend of in de avond zoeken en roep zijn of haar naam zoals je dat thuis ook altijd doet. Dit zorgt voor herkenning bij je kat en uiteindelijk krijg je reactie.

Tip 4: Hang posters op en deel flyers uit

Wanneer je posters ophangt en flyers uitdeelt zorg je ervoor dat andere mensen ook gaan kijken of ze je kat kunnen vinden. Sommige kinderen vinden het zelfs leuk om er een soort detective-spel van te maken. Daarnaast kun je een dag nadat je de posters op hebt gehangen flyers door de brievenbussen in de buurt gooien om je kat nog een keer onder de aandacht te brengen. In mijn geval heeft dat geholpen: Ik werd namelijk gebeld door de vrouw met de hond. Zij belde naar aanleiding van de flyer in de bus. Als ze dat niet had gedaan, had ik die avond niet in de tuin van de overburen gekeken. Er zijn een paar dingen die je zeker op een poster moet zetten:

  • In grote letters: VERMIST
  • Duidelijke foto van je kat
  • Waar je woont
  • Je telefoonnummer
  • Vragen of mensen in hun tuin of in de schuur willen kijken
  • Vragen of mensen je kat niet willen achtervolgen of zelf benaderen, maar om jou te bellen als ze hem zien

Dat laatste is heel belangrijk, aangezien vreemden een bange kat nog banger kunnen maken, waardoor je kat misschien wel verder weg vlucht.

Tip 5: Schakel instanties in

Er zijn een aantal instanties die zich bezighouden met vermiste huisdieren. Twee grote instanties zijn Amivedi en de Dierenbescherming. Het is belangrijk om je kat hier zo snel mogelijk als vermist op te geven. Daarnaast is het handig om de dierenambulance en de dierenartsen in de buurt te bellen, zodat zij ook weten dat de kat vermist is. Vergeet niet om deze instanties ook in te lichten als je de kat weer gevonden hebt.

Tip 6: Geef niet op!

In mijn geval vond ik mijn kat na twee dagen terug, maar soms kan het weken duren voordat je je kat terugvindt. Het belangrijkste is om nooit op te geven! Katten kunnen heel goed overleven als het echt moet. Als ze gezond zijn kunnen ze jagen op muisjes, ratten, vogeltjes of insecten. Daar halen ze alle voedingsstoffen uit die ze nodig hebben. Natuurlijk is het vervelend als je niet weet waar je kat is. De onzekerheid is verschrikkelijk, maar ga altijd uit van het beste scenario: Een kat komt altijd op zijn of haar pootjes terecht.

Tip 7: Kat gevonden? Laat hem of haar altijd even nakijken door de dierenarts

Toen ik mijn kat vond twijfelde ik geen moment dat ze naar de dierenarts moest. Het was overduidelijk dat er iets aan de hand was, omdat ze haar bekkie niet dicht kon doen en er overal kwijl hing. Het kan zijn dat je jouw kat terugvindt en het lijkt of er niets aan de hand is. Toch kun je het beste zo snel mogelijk even bij de dierenarts langsgaan om zeker te weten dat alles goed is. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Better safe than sorry!

Leave a Reply

Your email address will not be published.