Ik denk dat iedere katteneigenaar hier wel problemen mee heeft. Ik ga je wat tips geven over hoe jouw kat de dierenarts kan overleven: de voorbereiding, tijdens het verblijf, als je kat langer moet blijven en wat je kunt doen als je weer thuis komt. Ik hou het zo simpel mogelijk, niet te veel poespas.

De afgelopen tijd heb ik er zelf heel veel tijd doorgebracht met een van mijn katten. Het kan zijn dat je binnenkort met je kat die kant op gaat voor de jaarlijkse inenting, of je kat moet opgenomen worden voor het verwijderen van tandsteen of een operatie. Ook dan kun je je kat helpen. En dat zonder er fysiek bij te zijn. Fijn om te weten toch?

De voorbereiding: Hoe krijg ik mijn kat in het reismandje

Het antwoord is heel simpel: Gewenning. Gewoon je kat van tevoren laten wennen aan het mandje. Hoe vaak ik wel niet het verhaal aan moet horen dat de kat rustig op de bank ligt en dat mensen het reismandje tien minuten voor de geplande vertrektijd uit de bezemkast pakken, waarop vervolgens de hel losbreekt. De kat wil koste wat kost niet in het mandje, dus die vlucht al meteen naar een plek waar jij niet bij kan. Je begint te grijpen, te roepen, snoepjes te gooien.

Klinkt dit herkenbaar? Ik denk dat negen van de tien mensen die dit lezen nu moeten lachen als een boer met kiespijn of instemmend aan het knikken zijn. Je zal dan ook vast wel gemerkt hebben dat dit geen zin heeft.

Maar wat moet ik dan wel doen?

Allereerst raad ik je aan om het kattenmandje niet op te bergen in de bezemkast, maar zet hem in een ruimte waar je kat graag is. Het liefst op een kast met een lekker kleedje erin, zodat je kat daar lekker kan chillen en geur af kan zetten waar hij positieve associaties mee heeft. Op deze manier leert je kat dat het reismandje een veilige plek is en niet de poort naar de hel die de dierenarts voor hem is. Haal dit kleedje er wel uit als je met je kat naar de dierenarts gaat en leg hem terug als je thuiskomt. Zo blijven de associaties met deze geur positief. Een win win situatie, want jij kan je stofzuiger weer opbergen en je kat heeft een nieuw veilig plekje in huis. En nog een win: je kunt je kat na een tijdje zonder problemen in het mandje plaatsen.

Ook heel belangrijk: maak het reismandje eens heel goed schoon. Sowieso na elk bezoek aan de dierenarts, want ook daarin laten katten geur achter. Die geur zorgt voor associaties met het duistere verleden waarin hij of zij bij de dierenarts is geweest. Het beste kun je het schoonmaken met groene zeep. Maak het niet schoon met ammoniak!

Je kunt er ook voor kiezen om af en toe eens een stukje met je kat te gaan rijden, zonder dat de eindbestemming de dierenarts is. Als je kat merkt dat hij weer veilig thuis komt, zal hij ook in de auto wat rustiger worden. En natuurlijk helpt het om wat lekkers in het reismandje te leggen, zodat de hele reis wat minder eng is.

Nog een laatste tip voordat we naar de dierenarts gaan: Een handdoek over het kattenmandje kan heel veel schelen. Het lijkt zielig, omdat je kat niks kan zien, maar het geeft ze een gevoel van veiligheid, als in: Ik zie niemand, dus niemand doet me wat!

Het bezoek: Wat kun jij doen?

Om te beginnen kun je bij de dierenartsassistent vragen of er een rustig en hoog plekje is waar je je kat neer kunt zetten. Veel katvriendelijke praktijken hebben al standaard zo’n kattenparkeerplaats in een aparte wachtruimte voor katten. Heeft jouw dierenarts dat niet en is je kat bang voor de dierenarts? Dan raad ik je aan om een andere praktijk te zoeken, hoe vervelend verandering soms ook kan zijn. Net als katten zijn ook wij mensen gewoontedieren

Maar we gaan al jaren naar die dierenarts, mijn ouders en opa en oma gingen daar ook al naartoe!”

Ja, dat kan. Maar denk erover na.

Als je in de wachtkamer zit, kun je eigenlijk niet veel meer doen dan wachten tot je aan de beurt bent. Sorry, hier kan ik je niet bij helpen. Dit moet je toch echt zelf doen. Als je de behandelkamer binnenkomt is er eigenlijk ook niet heel veel dingen zijn die je anders kunt doen dan anders. Als je een goede dierenarts hebt, weet hij of zij precies hoe ze katten moet behandelen en dan komt alles goed. Misschien dat je tussendoor je kat nog even kunt aaien, maar dat is alles.

Als je kat moet blijven

Mocht je kat langer moeten blijven voor een behandeling of operatie, dan is wat ik nu ga zeggen heel belangrijk: de wereld van je kat bestaat voor het grootste gedeelte uit geur. Geur is het belangrijkste wat er is. En hoe fijn zou het zijn als je je kat iets kunt geven waar de geur van thuis in zit, of beter nog: Je eigen geur!

Toen mijn kat laatst moest worden geopereerd heb ik gevraagd of ik mijn trui achter mocht laten, zodat ze er op kon liggen en ze een vertrouwde geur had. Mijn dierenarts deed daar absoluut niet moeilijk over. Sterker nog: ze vonden het een goed idee!Mijn kat ging er meteen op liggen.

Dit geeft heel veel rust en zorgt voor een forse vermindering van stress als je kat opgenomen wordt. Denk hier dus goed over na als jouw kat een nachtje of zelfs een paar uur moet blijven.

Tijd om naar huis te gaan

Thuiskomen van de dierenarts is voor je kat geweldig: alle vertrouwde geuren en stemmen zijn daar en hij of zij heeft het weer overleefd! Ik ga er in dit geval even van uit dat je één kat hebt. Ik leg je zo uit waarom

In dit geval kun je namelijk je kat in het mandje op de grond zetten, zodat hij er zelf uit kan lopen. Het beste kun je meteen het reismandje schoonmaken en hem met het kleedje terugzetten op de plek waar hij eerst stond. Klaar is Kees.

Het wordt anders als je twee katten hebt. Dan zit je namelijk met een verandering van groepsgeur, omdat een van de twee katten bij die stinkende dierenarts geweest is.

(Ik refereer wel elke keer heel negatief naar de dierenarts, maar dat is absoluut niet het geval. Wat mij betreft zijn zij de grootste helden op aarde! Ik bekijk het nu alleen even uit het oogpunt van de kat.)

Maar goed, even terug naar die groepsgeur: als je meerdere katten hebt is het handig om alle katten tegelijk mee te nemen naar de dierenarts, zodat ze allemaal dezelfde geur houden bij thuiskomst. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar in de meeste gevallen kan het wel met de jaarlijkse inenting of de APKat voor oudere katten.

Heb je meerdere katten en moet er eentje langer blijven, dan is het handig om bij thuiskomst een van je kamers in te richten als tijdelijk verblijf voor de kat die weg is geweest. Als je deze kat meteen loslaat bij de andere katten kan het voor problemen zorgen, omdat de onderlinge geur heel erg is veranderd.

Zet een kattenbak, voerbakje en waterbakje in een aparte kamer en zorg dat deze allemaal minimaal 1,5 tot 2 meter uit elkaar staan. Na minimaal een dag eenzame opsluiting kun je de deur rustig op een kiertje zetten om te kijken hoe de andere kat of katten reageren. Natuurlijk is dit afhankelijk van de ingreep. Als je kat een zware operatie heeft gehad zou ik de deur wat langer dicht houden

Leave a Reply

Your email address will not be published.