Allereerst wil ik even mijn grote nieuws vertellen: Afgelopen week heb ik te horen gekregen dat ik mijn laatste casus met een voldoende heb afgerond. Dit betekent dat ik mijn diploma binnen heb. Ik ben nu officieel Gediplomeerd Gedragstherapeut voor Katten!

Laten we snel gaan beginnen!

De feestdagen staan weer voor de deur. Voor ons als mensen is dat een gezellige tijd. Voor veel katten is het minder grappig. Vooral rond de jaarwisseling kunnen ze nog wel eens in de stress raken. Ik ga je vertellen wat je kunt doen om de decemberstress voor je kat te verlagen.

Sinterklaas

Komende donderdag is het 5 december. Een groot feest voor jong en oud, want dan viert de Goedheiligman zijn verjaardag. Je kunt het je misschien haast niet voorstellen, maar deze gezelligheid kan voor je kat al wat stressvol zijn. Vooral als het grote feest bij jou thuis plaatsvindt. Geef je kat dan ook gewoon de gelegenheid om ergens in huis een veilig plekje te zoeken als je denkt dat dat nodig is.

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat het snoepgoed en de grote hoeveelheden chocola niet voor katten gemaakt is. Er zijn mensen die hun kat dit geven als snack, omdat ze het anders zielig vinden. Begin hier alsjeblieft niet aan, want in snoep – vooral in chocola – zitten giftige stoffen voor je kat. Je kunt beter een extra kattensnoepje of wat anders katvriendelijks geven.

Wat wel heel leuk is om te doen is om het inpakpapier te hergebruiken. Dit kun je doen door na het feest een grote doos te pakken en al het inpakpapier daar in te gooien. Druk het niet aan, maar laat het losjes op elkaar liggen. Misschien kun je zelfs een paar speeltjes in de doos gooien, zodat je kat er lekker in kan jagen. Geloof me: je kat heeft de tijd van haar leven.

Kerst

Het tweede grote feest in december is kerst! De meeste mensen zetten dit weekend de kerstboom al op, of gaan dat snel doen. Bij ons in huis staat ie ook al en tot nu toe laten de katten hem met rust. Ik hoor je al denken: Hoe doe je dat? Bij de meeste mensen springt de kat al in de boom wanneer deze nog niet eens goed en wel is versierd. Dit kan twee redenen hebben:

  1. Het is iets nieuws. Katten zijn van nature echte Dora’s the Explora’s, dus natuurlijk gaan ze op onderzoek uit. 
  2. Er zijn weinig hoge plekjes in de woonkamer, dus de kerstboom is de nieuwe klimpaal.

Als ze gewoon wat kopjes geven of zelfs meteen weglopen heb je geluk. Als je pech hebt klimmen ze de boom in en gooien ze al je kerstballen stuk op de vloer. Dit is ons ook overkomen. Ik had vervolgens geen zin meer om midden in de nacht te moeten stofzuigen, dus wat wij hebben gedaan is het volgende:

Wij hebben een kunstkerstboom. Hier hangen we alleen maar ballen en andere dingen in die van hout of ander natuurlijk materiaal gemaakt zijn. Hierdoor schittert het niet en is het minder aantrekkelijk voor de kat. Vervolgens hebben we de uiteinden van de takjes omgevouwen, zodat de hangers vast komen te zitten. Als je kerstboom toch valt omdat je kat erin klimt, kun je hem gewoon weer rechtop zetten en kun je meteen weer verder met wat je aan het doen was. 

Ook hebben wij in onze woonkamer wat kratjes en een ligbedje voor de katten opgehangen, zodat ze op andere plekken de hoogte op kunnen zoeken. Als je dit soort plekjes zo aantrekkelijk mogelijk maakt, is de kans groot dat ze je kerstboom links laten liggen. Of liever nog: staan.

Ga je voor een echte kerstboom, let dan goed op de naalden. Deze zijn namelijk erg giftig voor je kat. Zet dan ook geen voer- of waterbakjes onder de boom en zuig de naalden zo veel mogelijk op.

Oud En Nieuw

Dan gaan we nu naar de klapper: Oudjaarsavond. Op veel plekken wordt er al wekenlang vuurwerk afgestoken, maar het meeste geknal vindt toch wel plaats rond 31 december. Veel katten zijn hier bang voor, maar je kunt je kat helpen met de volgende tips:

Hou je kat binnen

Ook al is je kat de rest van het jaar buiten geweest, je doet er goed aan om het beestje de laatste week of dagen binnen te houden. Vooral als er veel geknald wordt in de buurt kan je kat ineens schrikken en wegrennen. Als je kat vervolgens een kant op rent waar ze nog nooit is geweest, kan ze misschien de weg niet meer terugvinden, waardoor ze nog banger wordt en nog verder wegrent.

Maak het binnen leuk en veilig voor je kat

Zorg voor veel speelsessies en leg wat extra dozen in je huis. Ik kreeg van een collega de tip om papieren GFT containerzakken te halen en deze door het huis te verspreiden. ALs je de rand een paar keer omvouwt, blijft hij open staan en kunnen ze zich lekker verstoppen.

Zorg dat de info op de chip up-to-date is

ALs je kat toch wegloopt is het belangrijk dat alle informatie van de chip klopt. Kijk in het vaccinatieboekje of het paspoortje van je kat om het chipnummer te vinden en zoek een website waar je de informatie kunt checken. Weet je niet waar je dit kunt vinden? Kijk dan op www.chipnummer.nl. Is je kat nog niet gechipt: regel dit dan zo snel mogelijk. Anders kan het zijn dat ze wordt gezien als zwerfkat wanneer ze gevonden wordt.

Maskeer het geluid

Geluid komt bij katten veel harder binnen dan bij mensen. Zorg er dan ook voor dat alle ramen gesloten zijn, sluit de gordijnen (die dempen ook veel geluid en je kat ziet de flitsen niet meer) en zet de radio aan. Ik zet zelf elk jaar Radio 4 aan, aangezien klassieke muziek een rustgevende werking heeft op katten. Ook kan het je kat helpen als je de lampen aan laat, zodat de flitsen minder goed te zien zijn.

Gebruik ondersteunende middelen

Ik heb het hier niet over Vetranquil. Dit middel zorgt er namelijk voor dat je kat zich niet meer kan bewegen, maar de prikkels van het geluid en de lichtflitsen nog sterker binnenkomen. Dit zorgt alleen maar voor nog meer angst bij je kat, omdat ze de controle helemaal kwijt zijn. Doe dit dus niet!

Wat dan wel? Je kunt verschillende middelen gebruiken, zoals Bach Bloesem voor vuurwerkangst en Zylkene. Als je hier nu nog mee begint zal je kat er heel veel baat bij hebben en je eeuwig dankbaar zijn.

Mocht je kat heel bang zijn voor de knallen, dan kun je cd’s of misschien zelfs wel geluidsfragmenten via internet kopen. Deze kun je vervolgens eerst heel zacht afspelen en steeds het volume iets opvoeren, terwijl je je kat wat lekkers geeft. Op deze manier krijgt je kat een positieve associatie met de knallen en wordt de angst vaak aanzienlijk kleiner. Hier moet je wel echt op tijd mee beginnen. Ik zou zeggen: rond dierendag is het misschien de beste tijd hiervoor.

Vier oud en nieuw thuis

Het kan enorm helpen om zelf thuis te blijven met oud en nieuw. Natuurlijk lukt dit lang niet altijd, maar een bange kat heeft er heel veel baat bij als haar baasje thuis blijft, zodat ze bij jou veiligheid kan zoeken. Ga lekker met een plaid op de bank liggen en laat je kat er onder liggen. Veiliger kan ze het niet krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.