In deze blogpost ga ik het hebben over de plek waar het eindproduct van voedsel terecht komt: de kattenbak. Hoe maak je die kattenbak nou aantrekkelijk voor je kat? En hoe zorg je ervoor dat je er zelf niet de hele dag naar hoeft te kijken? Ik geef je in deze PodKat en Blog zeven tips om de kattenbak voor iedereen een fijne plek te maken. Het is echt letterlijk kat in ‘t bakkie!

Tip 1: Het aantal bakken

Allereerst wil ik het hebben over het aantal kattenbakken dat je nodig hebt. De vuistregel hiervoor is een bak per kat, plus een extra. Wanneer je thuis maar één kat hebt kan het zijn dat je aan een bak genoeg hebt, mits je hem goed schoon houdt. Als je meerdere katten hebt wordt het al heel anders. Katten zijn solitaire dieren, wat betekent dat ze graag alleen zijn en dingen graag voor zichzelf houden. Ook een plek om de behoeften te doen. Ik heb zelfs regelmatig katten gezien die niet op een kattenbak willen waar een andere kat is geweest.

Ook heb ik al meegemaakt dat katten elkaar kunnen pesten. Dit gebeurt zo subtiel dat jij het niet eens doorhebt! De ene kat gaat heel provocerend op de enige toegangsroute liggen naar de bak, terwijl de ander nodig moet. Die gaat vervolgens maar ergens anders plassen, waardoor jij boos wordt op de verkeerde kat. Zorg er dus voor dat je je katten voldoende plekken geeft om hun behoefte te doen. één per kat, plus één extra

Tip 2: Locatie

Het volgende waar je aandacht aan gaat besteden is de locatie. Je wil de kattenbakken niet naast het eten en drinken zetten. Tenminste, ik neem aan dat je er zelf ook niet van houdt om je ontbijtje op de wc op te peuzelen. Juist ja: eet smakelijk! Zorg ervoor dat er minimaal twee meter afstand tussen de kattenbak en de voer- en waterbakjes is.

Nu ga je kijken waar het rustig is. Vooral als je kinderen en andere huisdieren hebt kan je kat ervan schrikken als ze plotseling voorbij rennen. Ook een wasmachine die ineens aanspringt is een potentieel schrikgevaar. De beste plek voor je kattenbak is op een rustige plek waar niet al te veel verkeer is en waar je kat rustig zijn of haar behoefte kan doen.

Heb je meerdere kattenbakken in huis? Zorg dan dat je de bakken goed verdeelt. Ik ken genoeg mensen die twee katten hebben en drie kattenbakken naast elkaar op een kamertje hebben staan. “Maar we hebben toch drie bakken?” Ja, maar zo werkt dat niet! Je kat ziet dat gewoon als één plek en niet als drie verschillende bakken. Verdeel ze door het huis. Heb je drie katten, maar heb je niet genoeg ruimte om vier kattenbakken te verdelen? Dan heb je waarschijnlijk teveel katten in huis. Denk hier goed over na!

Tip 3: Vulling

De volgende tip is de vulling van je kattenbak. Er zijn ontzettend veel verschillende dingen waar je kat op los kan gaan, maar wat vindt jouw kat het fijnst? Dat is afhankelijk van je kat. Ik kan je enkel een paar tips geven om de juiste vulling te vinden. Allereerst wil je vulling zonder parfum. Ik weet het: die lavendel ruikt beter dan kattenpoep, maar je kat vindt het verschrikkelijk. Katten kunnen veel beter ruiken dan mensen en een geparfumeerde kattenbakvulling vinden katten vaak enorm afstotend. Leuk bedacht door de fabrikanten, maar enkel en alleen gericht op de consument en niet op de kat.

Naast de geur is de structuur van de vulling erg belangrijk. De meeste katten houden van een zandachtige structuur waar ze lekker in kunnen graven. We kennen allemaal die houtkorrels wel: die harde, maar vooral heel goedkope kattenbakvulling. Dit kun je je kat beter niet aandoen. Denk maar eens hoe naar het was als je vroeger op een legoblokje stapte. Dit is wat de kat voelt met die dikke korrels, vooral grotere katten. Hou wel in gedachten dat kleiachtige kattenbakvulling vaak erg stoffig is en heel slecht is voor het milieu, omdat ze hiervoor hele stukken grond af moeten graven. Er zijn tegenwoordig veel plantaardige alternatieven te vinden die heel lang meegaan als je de bak goed bijhoudt.

Als laatste, deze is vooral fijn voor jou: ga voor klonterende vulling. Dit is namelijk heel makkelijk uit te scheppen, zodat je zo lang mogelijk met je vulling kunt doen.

Tip 4: Kap eraf!

Nummer vier is een van de grootste pijnpunten die ik tegenkom, zelfs in mijn eigen huis: de kap. Dat ding dat over je kattenbak zit met dat luikje erin, zodat je kat erin kan, maar jij niet de hele dag die bak in hoeft te kijken en de stank niet ruikt: haal dat ding van je kattenbak af. Het heeft voor je kat totaal geen functie en in meerkatshuishoudens zorgt het voor enorm veel stress. Regelmatig zie ik dat een kat de andere kat zit op te wachten, terwijl de ander op de bak zit. De enige uitweg is door dat klepje, en het arme beestje weet al wat er gaat gebeuren, dus sprint ie naar buiten. De ander bespringt hem, wat ervoor zorgt dat het slachtoffer straks maar ergens anders zijn behoefte doet. Die kap is bedacht door die slimme fabrikanten, maar je kat heeft er niks aan!

Tip 5: De grootte

Dan naar tip nummer vijf: Het formaat van de bak. Wij mensen hebben enkel een toiletpotje nodig om onze behoefte in te doen. Katten hebben echter hele andere behoeften: ze willen eerst een paar rondjes draaien, vervolgens rustig alles laten gaan en daarna willen ze hun uitwerpselen begraven. Al deze manoeuvres kosten ruimte. Ruimte die er in de meeste commerciële kattenbakken niet is. Wat is dan het goede formaat? Kijk even naar de lengte van je kat en doe dat keer anderhalf. Als je dit doet kom je ongeveer op de juiste lengte uit. Voor de breedte is het belangrijk voor je kat om lekker te kunnen draaien. Ga daarom uit van ongeveer 50 tot 60 cm.

Tip 6: Bijhouden

Nummer zes is misschien een open deur, maar ik trap deze toch heel graag in: hou je kattenbak bij! Als je één kat in huis hebt, moet je toch minimaal één keer per dag de hele boel uitscheppen. Heb je meer katten in huis, ga dan uit van minimaal twee schepmomenten per dag. Het meest ideale is om de bak meteen uit te scheppen nadat je kat erop is geweest. Op deze manier kun je zien of er afwijkingen zijn in de uitwerpselen of de urine, zoals bloed of wat anders. Daarnaast doe je op deze manier veel langer met je vulling, wat je weer geld bespaart. Win win win situatie.

Tip 7: Vervangen

De laatste tip die ik je geef heeft te maken met het vervangen. Niet alleen van de vulling, maar ook van de bak. Hoe vaak je je vulling vervangt is afhankelijk van hoe goed je de bak bijhoudt. Doe je dit netjes, kun je gerust een paar weken met de vulling. Zo niet, dan raad ik je aan om minimaal één keer per week de bak helemaal leeg te gooien en nieuwe vulling erin te gooien. Dit kost je wel meer geld.

Veel mensen vergeten dat de kattenbak zelf ook vervangen moet worden. Doordat je kat graaft, ontstaan er krassen in de bodem waar bacteriën tussen gaan zitten. Het beste kun je de bak elk half jaar vervangen. Dit lijkt heel vaak, maar het is echt beter.

Nu hoor ik je alweer zeggen: “Maar dat kost me klauwen met geld!” Ja, wel als je die commerciële bakken koopt. Je kunt bij heel veel winkels ook gewoon kunststof opbergbakken vinden voor een paar euro. Let erop dat ze niet te hoog zijn (15 tot 20 cm) en dat de rest van de afmetingen groot genoeg zijn voor je kat. Op deze manier kun je elk half jaar de bak vervangen, zonder dat je je spaarrekening hoeft te plunderen.

Afsluiting

Dat was het alweer voor deze week! Heb je voorlopig even wat om mee aan de slag te gaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.