Ik ga een uitspraak doen waarvan veel mensen, waarschijnlijk ook jij, denken: Dat kan niet waar zijn! En toch is het wel zo. Ook zal ik waarschijnlijk geen vrienden maken met fabrikanten van kattenvoer, maar ik vind wel dat ik het moet zeggen. Oke, hier komt ie:

Het goedkoopste natvoer dat te koop is bij de je lokale supermarkt, is beter voor je kat dan het allerbeste droogvoer.

Zo, dat is eruit. Ik hoop niet dat je nu afhaakt, maar dat je blijft lezen. Ik ga je hier namelijk duidelijk maken waarom ik mijn katten natvoer ben gaan geven in plaats van het “gebruikelijke” droogvoer.

Ik stap even af van het stukje gedrag en ga even richting de algemene gezondheid van je kat. Wat mij betreft is voedsel het belangrijkste onderdeel van de gezondheid en toch geven we onze katten massaal ongezond eten. Ik geef je vijf redenen waarom ik ben overgestapt van droge brokjes naar natvoer.

Reden #1: Het is onnatuurlijk

De eerste reden is eigenlijk heel simpel: brokjes zijn onnatuurlijk voor katten. Niet alleen komen katten in het wild – die genetisch zo goed als  100% vergelijkbaar zijn met jouw kat – geen stapels brokjes tegen. Ze jagen op muizen, ratten, konijnen, eenden, vogeltjes; noem maar op! Voor een kat is het onlogisch om brokken te eten in plaats van blikvoer of vlees, vooral omdat de kat normaal gesproken zijn tanden niet gebruikt om te eten, maar alleen om te doden. De prooi wordt opgegeten door middel van de tong. Op die tong zitten weerhaakjes waarmee de kat de prooi stukje voor stukje verorberd. Ik weet het: het is niet het meest smakelijke onderwerp, maar het is wel belangrijk dat je weet waarom het onnatuurlijk is voor je kat om brokjes te eten.

Oh ja, en even tussendoor: het verhaal dat droogvoer zorgt voor een schoner gebit is een fabeltje. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het kauwen op droge brokken zorgt voor schonere tanden. Aan sommige brokken worden stoffen toegevoegd die de tandsteen voorkomen, in dat geval is het dus wel waar dat brokken helpen tegen tandsteen. Maar over het algemeen is het niet beter dan natvoer.

Reden #2: Koolhydraten

De tweede reden om je kat geen droge brokken meer te geven: koolhydraten. Koolhydraten is een andere benaming voor suikers. Katten hebben niet de beschikking over de juiste stoffen in hun lichaam om koolhydraten af te breken. Als je een kat koolhydraten voert houdt hij veel energie vast, met overgewicht en suikerziekte als resultaat op lange termijn.

Reden #3: Medische problemen

Reden nummer drie is namelijk absoluut geen leuke: er zijn namelijk veel medische problemen die door wetenschappers in verband worden gebracht met droogvoer. Ik zal er een paar opnoemen die vaak voorkomen: 

Obesitas, verschillende nierziektes, urinewegproblemen zoals blaasgruis, leververvetting en zelfs Astma. Kan dat bij katten? Jazeker kan dat!

Allemaal serieuze problemen die met een goed dieet te voorkomen zijn, of in elk geval kun je de kans dat je kat een van deze aandoeningen krijgt flink verlagen als je natvoer geeft, in plaats van voer met veel koolhydraten en weinig vocht.

Reden #4: Eiwitten

De eiwitten die gebruikt worden in droogvoer. Katten hebben dierlijke eiwitten nodig. Ze zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees moeten eten. In veel droogvoer zitten plantaardige eiwitten verwerkt. In dierlijke eiwitten zitten belangrijke aminozuren die door het lichaam van de kat worden opgenomen om goed te kunnen functioneren en het lichaam te kunnen onderhouden. In planten zitten ook aminozuren, maar die zijn niet compleet. Daar moeten fabrikanten van kattenvoer dus extra ‘losse’ aminozuren aan toevoegen om tekorten te voorkomen. Een hele bekende is taurine. Planten bevatten geen taurine en zonder dit eiwit kan een kat niet overleven.

Kijk goed naar de labels op de verpakkingen van het voer dat je koopt. Ook al staat er op de voorkant dat het Graanvrij is, het loont altijd om te kijken of er geen andere plantaardige eiwitten in verwerkt zitten. Waarom doen fabrikanten dit dan? Om twee hele simpele redenen: Eerste is geld. Eiwitten uit planten zijn vele malen goedkoper dan de eiwitten uit dieren. En het zetmeel in plantaardige ingrediënten is nodig om brokken te lijmen. Anders vallen ze als poeder uit elkaar.

Reden #5: Vocht!

En dan de laatste reden: vocht! Wanneer je je kat alleen maar droogvoer te eten geeft, droog je je kat langzaam uit. Van nature drinken katten namelijk (bijna) niet. Ze hebben niet dezelfde drive om te drinken zoals wij dat hebben. Katten halen normaal gesproken hun vocht uit hun prooien. Deze bestaan namelijk gemiddeld voor 75% uit water. Vergelijk je dat met droogvoer, dan schrik je je kapot: daar zit namelijk gemiddeld maar 5 tot 12% water in verwerkt. In blikvoer zit ongeveer 75 tot 85% vocht verwerkt, dus dat komt erg in de buurt van wat een kat binnen hoort te krijgen. De meeste mensen denken dat ze dan een blikje water kopen, maar dat is niet het geval. Er zit vlees in en vlees bestaat voor een groot gedeelte uit water. Het extra water is het kookvocht dat nodig is om het voer te maken.

En ik hoor je al denken: Mijn kat doet het prima op droogvoer. Hij drinkt veel en ik zie daar geen probleem. Klopt; een kat op een droog voer dieet drinkt meer dan een kat die natvoer krijgt, maar hij zal dat verschil in vocht nooit goed kunnen maken met het drinken van water.

Elke kat op droogvoer doen het goed, totdat hij buiten de bak plast, omdat hij kristallen in zijn urine heeft.

Elke kat op droogvoer doet het goed, totdat de tekenen van diabetes te zien zijn

Elke kat op droogvoer doet het goed totdat die niersteen groot genoeg is om je kat echt pijn te doen.

Onderhuids is er altijd veel aan de gang en katten laten dat maar heel zelden zien.

Dat waren ze: de vijf redenen waarom ik ben gestopt met die droge brokjes. Nogmaals:

Het goedkoopste natvoer is beter dan het duurste droogvoer.

Mocht je overwegen om je kat rauw vlees te geven, geef dan niet het vlees van de versafdeling in de supermarkt wat je zelf koopt, maar kijk online naar speciaal rauw vlees voor katten. Dit kun je vinden onder de naam BARF, wat staat voor Biologically Appropriate Raw Food (vertaald: Biologisch Aanvaardbaar Rauw Vlees). Dit is speciaal gemaakt voor huisdieren en bevat alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft. Er wordt nog veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, dus wees wel voorzichtig wat je koopt!

Ik wil als afsluiting nog even één mythe onderuit halen: De mythe dat katten dik worden van blikvoer, omdat er zoveel vet in zit. Katten hebben die vetten juist nodig en het vocht wat in dat voer zit is essentieel. Katten worden niet dik van natvoer met vetten, ze worden dik van droogvoer met koolhydraten.

Ik hoop van harte dat je er wat aan hebt gehad en dat je mijn adviezen ter harte neemt! Voedsel is alles als het gaat om de gezondheid van je kat. Onderschat dit niet!

PodKat

Deze informatie is ook te beluisteren in de PodKat: mijn tweewekelijkse podcast over katten en hun gedrag. Je vindt de PodKat in jouw favoriete podcast app, of op Spotify.

Bedankje

Ik wil graag Arrianne Liefrink bedanken voor de informatie op deze pagina en in de PodKat. Arrianne is afgestudeerd in Biologie en Gezondheidskunde en ze is de eigenaar van de website voer voor katten. Ze brengt vanuit die website ook het gratis online magazine Carnivoor uit. Dit magazine bevat veel informatie en tips over wat je je kat het beste te eten kan geven. Mede dankzij haar hulp kan ik deze informatie met jou delen. Wil je meer weten over kattenvoeding, ga dan naar voervoorkatten.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.