Geur, geur en nog eens geur!

Het leven van de kat bestaat voor het grootste deel uit geuren, maar wat betekent dit in de praktijk? Nou, ik zal je een paar voorbeelden geven.

Met z’n allen naar de dierenarts
Ga je naar de dierenarts? Maak dan – als je meerdere katten hebt – een afspraak om ze allemaal tegelijk te laten checken en in te enten. Ga je met een van je katten op pad, dan is de kans heel groot dat je andere kat(ten) bij thuiskomst het gevoel hebben dat er een indringer in huis is. Dit komt doordat je kat een andere geur heeft gekregen in de tijd dat hij weg is geweest. Dit voorkom je door je katten – voor zover mogelijk – tegelijk mee te nemen naar de dierenarts. Veel dierenartsen geven ook nog eens korting als je alle katten in één keer meeneemt.

Waarom hangt zijn bekkie open?
Het ziet er grappig uit als je kat je ineens verbaast met een open mond aan staat te kijken. Op dat moment staat hij intens te ruiken. Niet met zijn neus, maar met een speciaal orgaan dat in de mond zit: het Orgaan van Jacobson. Hier kan je kat de feromonen die bijvoorbeeld andere katten afzetten goed ruiken.

Kopjes geven
Elke kat doet het: na een lange dag gewerkt te hebben komt je kat je begroeten als je het huis binnen komt. Hoewel, begroeten… Het is meer dat jij na een lange dag hard werken vreemd ruikt. Je kat heeft op veel plekken op het lichaam geurklieren zitten, onder andere een paar op zijn kop en aan de basis van de staart. Wanneer hij jou uitbundig kopjes aan het geven is, probeert hij wanhopig om de groepsgeur te herstellen. Terwijl ik dit schrijf, besef ik dat ik de magie er wel een beetje uit haal, maar besef wel dat je kat dit doet omdat hij van je houdt!