Wat houdt dat eigenlijk in,

Gedragsadvies?


Het is een vraag die ik elke verjaardag weer naar mijn hoofd geslingerd krijg: gedragsadvies voor katten. Wat is dat? Sommige mensen beginnen zelfs een beetje te gniffelen als ik erover begin, maar dit verdwijnt als ik het uitleg. Eigenlijk is het zelfs een beetje vreemd dat het nog niet zo bekend is. Hier wil ik graag verandering in brengen!

Ik ga je uitleggen wat gedragsadvies is, wat ik doe en hoe ik misschien jou wel kan helpen met het gedrag van je kat!

Wat is probleemgedrag?

Wanneer iemand het heeft over probleemgedrag bij zijn of haar kat, gaat het over iets wat de kat doet wat de eigenaar niet leuk vindt. Het is de mens die een probleem heeft met het gedrag van de kat. Dit neemt natuurlijk niet weg dat probleemgedrag heel vervelend kan zijn voor zowel kat als eigenaar!

In veel gevallen van probleemgedrag gaat het om krabben (aan de bank of het behang), agressie (naar eigenaar of andere katten), onzindelijkheid (naast de bank plassen of sproeien) of angst en afwijkend gedrag zoals staartjagen. Dit zijn zomaar een handjevol veelvoorkomende problemen. Herkenbaar? Lees dan vooral even verder!

Hoe ontstaat probleemgedrag?

Laat ik bij het begin beginnen: Wanneer jouw kat ineens gedrag vertoont wat hij of zij nooit eerder vertoonde: ga naar de dierenarts! Plotselinge veranderingen in het gedrag zijn in veel gevallen een indicatie van ziekte, pijn of iets anders in het lichaam van de kat.

Probleemgedrag bij katten ontstaat op het moment dat de kat graag zijn "soorteigen gedrag" wil uiten, maar dat niet mogelijk is op de plekken waar dat voor de mens acceptabel is. Denk hierbij aan het krabben aan de muur: wanneer een krabpaal te klein is, waardoor je kat zich niet uit kan rekken, of niet op een voor de kat aantrekkelijke plek staat, zal hij altijd een plek zoeken waar dat wel het geval is. Hetzelfde geldt voor een kat die naast de kattenbak plast: soms vinden ze de kattenbakvulling gewoonweg niet fijn, of staat de bak op een plek waar de kat zijn behoefte niet durft te doen.

Je kat geeft op deze manier aan wat hij wel of juist niet fijn vindt! Is het altijd zo simpel? Het antwoord op deze vraag is:

Nee.

Soms is het lastig om te achterhalen waarom je kat zich gedraagt zoals hij zich gedraagt. Hiervoor kan ik binnenkort bij je langskomen voor een adviesconsult.

Ik wil nogmaals aangeven dat het - vooral in het geval van onzindelijkheid en plotselinge gedragsverandering - enorm belangrijk is dat de kat naar de dierenarts gaat!


Mijn kat heeft een probleem. Wat nu?

Allereerst is het vervelend dat je een probleem hebt met het gedrag van je kat. Binnenkort kan ik je helpen om de relatie tussen jou en je kat te verbeteren door aan de slag te gaan met het probleemgedrag. Hoe gaat dat? Nou, dat is eigenlijk vrij simpel:

Om te beginnen vraag ik je om bij de aanmelding alvast een video te sturen waarop het gedrag goed te zien is. Hiermee kan ik alvast aan de slag. Daarnaast vul je een vragenlijst in, zodat ik alvast wat informatie heb waarmee ik me kan voorbereiden. We spreken een datum af waarop ik bij je langskom om de situatie goed te bekijken. Ik kijk naar de lichaamstaal van je kat en hoe hij reageert op zijn omgeving, zodat we het probleem zo goed mogelijk kunnen behandelen. Vervolgens ga je aan de slag met het behandelplan en hebben we een paar weken later weer contact om te kijken hoe het gaat en of het plan aangepast moet worden.

Binnenkort beschikbaar: Gedragsadvies

Copyright © 2018 thomasijmker.nl